Oproep aan de leden van het Europees Parlement: “Urgentie. Ontwikkel bemiddeling om sociale banden te herstellen”.

Destinataire(s) : Europees Parlement
Oproep aan de leden van het Europees Parlement: “Urgentie. Ontwikkel bemiddeling om sociale banden te herstellen”.

“BEMIDDELING ONTWIKKELEN OM SOCIALE BANDEN TE HERSTELLEN

gericht aan het nieuwe Europees Parlement dat wordt gevormd door de Europese verkiezingen van 9 juni 2024.



                                Op initiatief van het Europees collectief van nationale bemiddelingsorganisaties*.


Naast ondertekening, wilt u het Europees collectief steunen om de promotie van de oproep te financieren



Er is dringend behoefte aan bemiddeling. Al onze Europese samenlevingen worden ernstig bedreigd. Inflatie en baanonzekerheid verdiepen de kloof en leiden tot een klimaat van opstand. Diepe kloven verscheuren ons sociale weefsel. Ze brengen ons vermogen om “de maatschappij te maken” in gevaar. Er groeit een kloof tussen de bevolking en de democratische instellingen, of die nu nationaal of Europees zijn. Emoties en conflicten krijgen de overhand op smaak, plezier en de wens om “samen te leven”. Een klimaat van wantrouwen neemt de plaats in van vertrouwen, de basisbouwsteen van sociale cohesie. Onze samenlevingen verliezen hun vermogen om manieren te vinden om dingen te reguleren en bij elkaar te houden.


Er is dringend behoefte aan bemiddeling. Bemiddeling heeft haar waarde bewezen in Europa. Het is essentieel geworden. Ze moet opnieuw geïnvesteerd worden in alle plaatsen en ruimtes waar spanningen en conflicten het dagelijkse leven van de burgers, hun veiligheid en een goede samenwerking tussen alle actoren en instellingen beïnvloeden. Er moeten manieren worden gevonden om problemen op te lossen die zo dicht mogelijk bij de mensen staan, zodat ze hun rechtmatige plaats in de uitoefening van hun verantwoordelijkheden in het gemeenschapsleven terugkrijgen.


Er is dringend behoefte aan bemiddeling. Europa heeft zichzelf gevestigd als een referentiepunt voor de ontmoeting van diversiteit en coëxistentie gebaseerd op de verschillen tussen zijn staten en regio's. De geboorte van een verenigd Europa heeft aangetoond dat een samenleving van coëxistentie geen utopisch model is, maar een haalbare realiteit die een voortdurende inspanning vereist om samen te leven. De fundamentele waarden en het sociale model van Europa moeten worden versterkt door de creatie van een nieuw recht: het recht op toegang tot bemiddeling voor alle burgers, inclusief nieuwkomers. Het asielrecht (internationaal erkend door de Conventie van Genève van 1954) moet de hoeksteen zijn voor de opvang en ondersteuning van vluchtelingen, ongeacht de herkomst van hun migratie. 


Er is dringend behoefte aan “bemiddeling”. Terwijl studies aantonen dat onze Europese samenlevingen steeds toleranter en opener worden, wakkeren politieke krachten de wonden en ressentimenten aan die gevoed worden door de reële problemen van mensen om een cultuur van haat tegen anderen te verspreiden. Ze vormen nieuwe uitdagingen voor de eerbiediging van de mensenrechten, vooral wat betreft de plicht tot gastvrijheid jegens migranten.

 

Er moeten dringend keuzes worden gemaakt


De eerste ondertekenaars van deze oproep (bemiddelaars in het veld, academici en politieke leiders die al vele jaren betrokken zijn bij de ontwikkeling van bemiddeling in verschillende landen van de Europese Unie) roepen actoren, instellingen, groepen en individuen op om te “bemiddelen”. De tussenkomst van bemiddelingsdeskundigen is essentieel om sociale cohesie te bevestigen, en de doeltreffendheid ervan hangt af van het bewustzijn en de medewerking van alle burgers en hun instellingen.


Bemiddeling gaat over het recht, als het fundament van “samenleven” en de schakel die het recht alleen niet kan bieden. Meer dan een techniek, meer dan een apparaat, is het gebaseerd op beproefde methoden, een ethische code die de vertrouwelijkheid van individuen waarborgt en, bovenal, een positieve visie op individuen, hun vermogen om verder te gaan dan de engheid van hun eigen belangen en vertegenwoordigingen om een gemeenschappelijke basis te creëren. Bemiddeling bevordert een cultuur van geweldloosheid en vrede, door de erkenning van elke persoon als een verantwoordelijke speler in de toekomst van de mensheid en een verbintenis om de waardigheid van anderen, van zichzelf, iemands identiteit en iemands cultuur te respecteren.


We vragen dat het recht op toegang tot bemiddeling voor iedereen wordt bevorderd. Iedere persoon, iedere actor, moet in zijn of haar directe omgeving en in welke sociale ruimte dan ook, een plek kunnen vinden waar hij of zij welkom is, waar naar hem of haar geluisterd wordt, waar vertrouwelijkheid geldt en waar hij of zij erkend wordt in al zijn of haar dimensies, inclusief de emotionele dimensies.


Bemiddeling moet ontwikkeld worden in alle Europese landen volgens hun eigen kenmerken:


In buurten moeten professionele sociale bemiddelaars, die hun doeltreffendheid bewezen hebben, samenwerken met burgerbemiddelaars om buurt- en alledaagse conflicten te beheren en nieuwe solidariteit in buurten te creëren.


In lokale wijken, om een link te leggen tussen bewoners, openbare diensten en lokale instellingen en om de democratische participatie, die ondermijnd is door de veelheid aan bestuurslagen, nieuw leven in te blazen.


In scholen, door verschillende vormen van bemiddeling binnen en buiten scholen samen te brengen en door van scholen een school van burgerschap te maken.


In gezinnen, om conflicten te voorkomen en te beheersen die veel verder gaan dan die van het huwelijksleven, namelijk de relatie met hun kinderen en tussen familieleden van verschillende generaties.


In de gezondheidszorg, bejaardentehuizen, jeugdherbergen, om het vertrouwen te herstellen tussen verzorgers, verzorgden, jongeren, professionals en families.


Voor de opvang en ondersteuning van migranten, hen in staat stellen volwaardige burgers te zijn met gelijke rechten en plichten en een rol te spelen in hun integratie en lot.


In bedrijven, om de verschillende conflicten op het werk te anticiperen, te voorkomen en te beheren.


Op strafrechtelijk gebied, door herstelbemiddeling die, door middel van een dialoog tussen de daders van het misdrijf en de slachtoffers, het mogelijk maakt de schuld van de eerste te herstellen, het lijden van de tweede te erkennen en de banden met de hele gemeenschap weer aan te halen.


Voor milieukwesties, door het ontwikkelen van bemiddeling ter ondersteuning van de ecologische overgang en het reguleren van conflicten die verband houden met het milieu, zoals conflicten over het gebruik om gemeenschappelijke goederen zoals water en natuurgebieden te beschermen, en tussen mensen en de natuur, een belanghebbende in de bemiddeling.

 

Om deze bemiddeling te versterken en te ontwikkelen, roepen we op tot de ontwikkeling in elk Europees land van “bemiddelingssteden en -gebieden” die een visie en een globaal beleid voorstellen voor de integratie van bemiddeling in alle gebieden van het leven van de inwoners en zich ertoe verbinden ervoor te zorgen dat zij toegang hebben tot bemiddeling.

 

Dit vereist een bijeenkomst VAN ALLE MEDIATIE-ACTIVITEITEN om alle vormen van bemiddeling op het niveau van nationale en Europese instellingen en staten te bevorderen, om te komen tot een meer inclusieve, vreedzame en duurzame samenleving in Europa.

 

Om deze bijeenkomst rond bemiddeling te implementeren, vragen we om de lancering van een dynamiek waarin alle politieke, sociale en civiele krachten deelnemen aan de oprichting van fora voor bemiddeling op het niveau van steden, staten en vervolgens Europa om de inhoud ervan te ontwikkelen.



ALS U EEN BEMIDDELAAR, EEN BEMIDDELINGSORGANISATIE, EEN POLITICUS OF EEN INSTELLING VERANTWOORDELIJK VOOR SOCIALE COHESIE, OF EEN GEWONE EUROPESE BURGER BENT,


DOOR DEZE OPROEP TE ONDERTEKENEN :


- U verbindt zich ertoe om bemiddeling te promoten als een middel om sociale banden te herstellen;


- U vraagt alle kandidaten voor het toekomstige Europees Parlement en alle toekomstige verkozenen om zich tijdens de volgende ambtstermijn te engageren om alle maatregelen te nemen om bemiddeling te promoten.


 

Europees collectief van nationale bemiddelingsorganisaties.

Europa : Association européenne de médiation sociale CreE.A, Mediation AÏSSA ONG, Bridge- Réseau interculturel et international de médiations.

België : Forum de médiation dans les quartiers, Forum bruxellois de médiation dans le quartier, Association de médiateurs familiaux, Association de médiateurs dans les hôpitaux, Union belge des médiateurs professionnels.

Spanje : Barró, Sevilla Acoge, Enseñantes con Gitanos, FISC

Frankrijk : Association nationale des médiateurs, Réseau des médiateurs d’entreprise,  IMGH institut de médiation Guillaume-Hofnung

Italië : Fédération nationale de la Justice restaurative.

Portugal : Federação Nacional de Mediação de Conflitos (FMC), Rede de Ensino Superior de Mediação Intercultural (RESMI), CPM - Comissão Portuguesa de Mediação

 

Naast ondertekenen kun je het Europese collectief steunen om de promotie van de oproep te financieren.

Auteur: Europees collectief van nationale organisaties voor sociale bemiddeling.

Auteur : André MOISAN

<% $t("Number of signatures:") %>

En signant la pétition j'accepte que Les Lignes Bougent traite mes données à des fins de gestion des signatures et des commentaires. J’accepte également d’être informé(e) des actions citoyennes initiées via Les Lignes Bougent. Pour en savoir plus sur ces traitements et sur mes droits, je consulte la politique de confidentialité. Tout commentaire doit respecter la charte des contenus de la communauté LLB. Lire la charte.
<% $t("Hour") %> <% $t("Postal Code") %> Nom
<% signature.lapse %> <% signature.details.postalCode %> <% signature.details.name %> <%signature.details.surname %>

Commentaires